Wat een bizarre tijd! Russische bond geschorst voor Paralympische Spelen!

Zo ben je nog bezig de teleurstelling van het niet kwalificeren een plek te geven en zo zit je ineens drie weken voordat de Paralympische Spelen beginnen middenin de voorbereiding… Hoe bizar kan het lopen. Vanaf het moment dat het McLaren rapport uit is gekomen, zijn mijn emoties alle kanten opgesprongen. Ik vind het vreselijk voor het Russisch dames zitvolleybalteam wat er gebeurt, ik weet hoe hard ze gewerkt hebben om nu voor de eerste keer op de Paralympische Spelen te mogen uitkomen. Sommige speelsters ken ik al ruim 10 jaar. Maar tegelijkertijd wil ik ook met ons team naar de Paralympische Spelen. Ook wij hebben er jaren keihard voor gewerkt en het is een droom van ons allemaal om daar te mogen presteren! En ook vind ik het verschrikkelijk dat een nationale overheid een nationaal doping programma opzet en faciliteert. Hoe kan dat ooit?! Dan hoor ik mensen zeggen dat we niet zo moeten zeuren, want het gebeurt overal. Ook bizar! Londen_2012_19

Toen vorige week het besluit van IPC bekend gemaakt werd om NPC Rusland te schorsen waren wij met het team in Canada. En ik zeg bewust NPC Rusland, want dat is het grote verschil met IOC. IPC kent een structuur waarbij NPC’s (National Paralympic Comittees) lid zijn van IPC. IPC heeft NPC Rusland geschorst vanwege het niet voldoen aan de voorwaarden die het lidmaatschap stelt. Dus niet individuele Russen zijn geschorst, maar het Nationaal Comittee. Vanaf het moment dat dat bekend werd gemaakt zijn we al onderweg naar het vliegtuig gelijk in de regelstand gegaan. Zowel wij als team, als NOC*NSF, als Nevobo. We zijn de voorbereiding gestart alsof we naar Rio gaan, waarbij we in ons achterhoofd houden dat de mogelijkheid dat we niet gaan ook nog steeds bestaat.

Maar als we wel gaan, zijn wij er klaar voor! Afgelopen zomer zijn we wat teruggeschakeld in trainingstijd, maar we hebben zeker niet stilgezeten. We hebben gebouwd aan ons team, hebben een toernooi in Assen gespeeld waar bijna alle paralympische deelnemers aanwezig waren en we hebben trainingsstage in Canada gehad, ook een paralympische deelnemer. We hebben sinds vorige week de trainingen opgeschroefd en iedereen gaat vol voor Rio. Niet alleen de speelsters, maar ook de achterban. Familie, vrienden en collega’s iedereen leeft mee en wil zelfs mee naar Rio als we gaan.

thijs zonneveldVorige week durfde ik nog niet stellig te roepen dat we er klaar voor zijn. Toen was ik sceptisch en probeerde alles te relativeren. Maar na het lezen van een column van Thijs Zonneveld waarin hij stellig zegt: “als je relativeert, win je nooit goud.” heb ik gewaagd weer te gaan dromen. Te dromen over het winnen van een medaille op de Paralympische Spelen, wat ik de afgelopen 4 jaar ook gedaan heb. En wat me gedreven heeft om keihard met het team te werken, te trainen, balans te zoeken tussen werk, topsport en privé. Wat natuurlijk nooit in balans is, maar wat kan omdat we onze droom najagen. Misschien eindigt het wederom in een nachtmerrie, maar wat als dat niet zo is….

Inmiddels heeft Rusland bezwaar aangetekend. Op maandag 22 augustus doet het CAS zijn uitspraak. Wie weet wat deze bizarre periode ons gaat brengen!

Heel veel informatie en een goede uiteenzetting van alle feiten over de uitsluiting van Rusland is te vinden op de IPC site!


© 2019 Elvira Stinissen Sport-ability | Design Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress