ParaVolley

zitvolleybal_600

Wat is ParaVolley 
ParaVolley voorheen Zitvolleybal is een variant van de zaalsport volleybal. Het wordt gespeeld op een speelveld van 6 bij 10 meter (kleiner dan het speelveld van zaalvolleybal dat 9 bij 18 meter meet), in tweeën gedeeld door een net. Dit net heeft een hoogte van 115 centimeter voor de heren en 105 centimeter bij de dames. De twee teams bestaan ieder uit zes spelers. De spelregels zijn grotendeels gelijk aan zaalvolleybal met een heel belangrijke toevoeging: een speler moet tijdens het spelen van de bal contact hebben met de vloer met het zitvlak of enig deel van de romp. Hierdoor is dit spel bij uitstek geschikt voor mensen met een fysieke beperking aan één of beide benen. ParaVolley mag in Nederland door iedereen gespeeld worden. ParaVolley is nationaal ondergebracht bij de volleybalbond NeVobo en internationaal aangesloten bij de WOVD (World Organisation Volleyball for Disabled). Sinds 1980 is zitvolleybal een officiële sport op de Paralympische Spelen.

Voor wie is ParaVolley
Iedereen die niet kan staand volleyballen kan zitvolleybal spelen. Dit betekent dat je een ruime selectie hebt van doelgroepen. Dit zijn volleyballers met een blessure, mensen met een (dubbele) beenamputatie, mensen met chronische ziekten zoals MS en dystrofie, met een gedeeltelijke dwarsleasie. Verschillende handicaps die wel het bovenlichaam goed kunnen gebruiken en een goede balans hebben. In Nederland mag iedereen met of zonder handicap meedoen, internationaal worden spelers geclassificeerd naar aard van de handicap. Bekijk enkele (promotie)filmpjes van de halve finale Paralympische Spelen 2012, de finale EK zitvolleybal 2011 en van mezelf over verschillende technieken binnen het zitvolleybal.
Landelijke competitie
In Nederland kennen we een echte competitiestructuur met drie divisies. In de eredivisie spelen 7 teams. Daarnaast spelen 5 teams in de 1e divisie en 5 teams in de 2de divisie. De 1e en 2de divisie is in toernooivorm. Daarnaast spelen er ook 4 teams in de regio Zuid-Limburg in een aparte competitie.

Historie ParaVolley
De eerste tekens over volleybal voor gehandicapten begint in 1953 in Nederland. Het ontstaan van de gehandicaptensport werd geïnitieerd door het Militair Revalidatiecentrum Aardenburg. Een van de sportactiviteiten was rolstoelvolleybal. De spelers waren zogenaamde “dwarslaesies” en oorlogsslachtoffers. Een team bestond uit 4 spelers en een set duurde maximaal 15 minuten. Rolstoelvolleybal was de tegenhanger van het populaire rolstoelbasketbal. In Nederland (en andere Europese landen) werden verschillende balsporten zittend gespeeld. De bekendste waren Sitzball en Faustball, die vooral in Oost- en West-Duitsland, Oostenrijk, Scandinavië en Luxemburg werden gespeeld. In Nederland vond men al snel dat dit saaie en statische spellen waren. In 1955 ontwikkelden 2 Beverwijkers, de heren Tammo van der Scheer en Anton Albers, het zitvolleybal. Zij waren destijds lid van het sportcomité van Militair Revalidatie Centrum Aardenburg. De spelregels van het reguliere zaalvolleybal werden aangepast om het zittend te spelen op een kleiner veld. De competities die werden opgezet waren niet langer alleen open voor oorlogsslachtoffers, maar ook voor burgers met een handicap. Het speelveld was 10 x 6 meter en de hoogte van het net was 1.10 m. Het zitvlak moet contact hebben met de vloer op het moment dat de bal wordt gespeeld en het is verboden om met de vuist te smashen. Dat zij een goed doordacht spel ontwierpen blijkt wel uit het feit, dat tot op heden 2006 alleen de hoogte van het net is veranderd met 5 cm. In 1956 werd de eerste Zitvolleybalclub Kennemer Invaliden Sportclub (KIS) opgericht, door de beide heren. Een demonstratie werd gegeven in het Olympisch Stadion te Amsterdam. In Nederland sloeg deze sport goed aan en veel nieuwe verenigingen werden opgericht en namen deel aan de landelijke competities. In de andere landen van Europa bleef men trouw aan het Sitzbal en Faustbal, wat bij internationale uitwisselingen altijd strubbelingen gaf wat er gespeeld moest worden. In 1979 nam de Haarlemmer Pieter Joon het initiatief tot het organiseren van een Pre-Olympisch zitvolleybal toernooi in Haarlem. De bedoeling hiervan was om de landen die zouden deelnemen aan de Paralympics 1980 in Arnhem bekend te maken met de Spelregels van het Zitvolleybal, zodat problemen tijdens de Spelen konden worden voorkomen. Tijdens de Spelen in Arnhem nam hij wederom het initiatief om een internationale organisatie op te richten en nodigde alle Europese landen uit om te stoppen met het spelen van Sitz/Faustbal en alleen te kiezen voor het Zitvolleybal. Zijn inzet in de jaren hierna, als President van de World Organisation Volleyball for Disabled (WOVD), heeft opgeleverd dat thans in 2006 ruim 60 landen over de hele wereld Zitvolleybal spelen.

Inmiddels heeft de WOVD zijn naam omgezet naar World ParaVolley en heet de Europese bond, ParaVolley Europe.

Alles over ParaVolley is beschreven in onderstaande boekje, geschreven door Jouke de Haan in 2005:

© 2020 Elvira Stinissen Sport-ability | Design Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress